Prijsuitreiking

Anton Došen Scriptieprijs & Jan van der Kruis Innovatieprijs

Het symposium werd afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Anton Došen Scriptieprijs en de Jan van der Kruis Innovatieprijs.

De Anton Došen Scriptieprijs
De Anton Došen Scriptieprijs werd vandaag voor de vijfde keer uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Anton Došen, een van de eersten in Nederland die de zorg voor de geestelijke gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking over het voetlicht bracht. De Anton Došen Scriptieprijs wordt uitgereikt aan een masteronderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen.

De genomineerden

  • Een veilige haven. Een kwalitatief onderzoek naar de werkzaamheid van de collectieve voorzieningen Amarant Groep. Geschreven door Malou Deenen, onder begeleiding van Kristel Driessens en Jan Depauw van de Universiteit Antwerpen.
  • Individuals with mild to borderline intellectual disability in a forensic addiction treatment centre: Prevalence, characteristics and differences in response to treatment. Geschreven door Ilse Luteijn, onder begeleiding van Robert Didden en Joanneke van der Nagel van de RU Nijmegen.
  • Straatwijzer: Online psycho-educatie over licht verstandelijke beperkingen en psychatrie. Geschreven door Mandy Spaltman, onder begeleiding van Esther Albers van de RU Nijmegen en Sammy Roording-Ragetlie, klinisch neuropsycholoog bij Karakter.
  • Doorstromen naar onderwijs? Voorspellende kindfactoren van een onderwijsperspectief voor kinderen met een verstandelijke beperking. Geschreven door Karin Vredeveld, onder begeleiding van Jolanda Douma en Lex Wijnroks van Universiteit Utrecht.

 

De winnaar: Ilse Luteijns scriptie over de behandeling van verslaving in een forensische setting
De jury was unaniem: Ilse Luteijn is de onbetwiste winnaar. Haar onderzoek naar de behandeling van verslaving is uitermate relevant voor mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen, en dus ook voor de klinische praktijk.

Uit het onderzoek van Ilse Luteijn kwam naar voren dat cliënten met een verstandelijke beperking lager scoorden op de wens om geholpen te worden. Er waren geen verschillen in de mate waarin cliënten hun problemen erkenden, bereid waren te starten met de behandeling en de mate van agressie tijdens de behandeling. De jury oordeelde: ‘Een mooie, gedegen en goed geschreven scriptie, die bijdraagt aan betere verslavingszorg voor mensen met een verstandelijke beperking.’

De Jan van der Kruis Innovatieprijs
De Jan van der Kruis Innovatieprijs werd voor de vierde keer als eerbetoon aan Jan van der Kruis uitgereikt. Jan van der Kruis is voormalig voorzitter Raad van Bestuur bij Dichterbij. De Innovatieprijs is bedoeld voor iedereen die op vernieuwde wijze de positie van mensen met een verstandelijke beperking en hun kwaliteit van leven verbetert. De prijs past geheel bij het thema van het symposium: de verbinding tussen meerdere krachtige kennisbronnen, kennisbronnen die ieder van unieke en relevante waarde zijn. Wat de een niet weet, kan de ander aanvullen. 

De genomineerden

  • De Rouwkubus. Ingediend door Marjon Verboom-van der Kuil, werkzaam bij Amerpoort. De Rouwkubus is een hulpmiddel voor cliënten en begeleiders bij het omgaan met rouw en verlies.
  • Total Cup. Ingediend door Stéfanie Anisuzzaman-van Hasselt, directeur Total Innovation B.V.. Total Cup is een modulaire drinkbeker met slokdosering, ontworpen om het risico op verslikken te verminderen.
  • De Mediajungle. Ingediend door Niels Bloembergen (werkzaam bij Zorggroep Alliade/Reik) en Anke van Breugel (werkzaam bij ASVZ). De Mediajungle is een spel dat de dialoog op gang brengt tussen cliënten, familie, begeleiders en behandelaren over het gebruik van sociale media.

 

De winnaar: de Mediajungle van Alliade (Reik) en ASVZ
De Mediajungle werd unaniem door de jury als winnaar verkozen. De Mediajungle is ontwikkeld door zorggroep Alliade (Reik) en ASVZ met hulp van technisch partner ‘Klare Koek’. De Mediajungle is een spel dat de dialoog over mediagebruik op gang brengt tussen cliënten, familie, begeleiders en behandelaren. Het spel bestaat uit een bordspel en een bijpassende app.

De maatschappelijke relevantie van dit product voor het dagelijks leven van jongeren met een licht verstandelijke beperking is groot. Het spel nodigt uit om op een eigentijdse en laagdrempelige manier een serieus onderwerp als ‘mediawijsheid’ te bespreken. Daardoor sluit het spel uitermate goed aan bij de dagelijkste praktijk. Geheel in lijn van het symposium, hebben mensen met een verstandelijke beperking zelf meegedacht in de ontwikkeling van het product.

Voeg toe aan selectie