Versterking kennisinfrastructuur

Associatie trekt samen op tijdens de pandemie

Acht Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen en onderzoeksnetwerken in Nederland hebben hun krachten gebundeld in een Associatie. Deze Associatie is een belangrijke stap in het verbeteren van de kwaliteit van zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook versterkt de Associatie hun positie in de samenleving.

De Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen (AAWVB) zorgt voor betere coördinatie van onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking. Ze vormt het aanspreekpunt voor ministeries en andere overheden die betrokken zijn bij het onderzoeksbeleid voor mensen met een verstandelijke beperking.

De aangesloten partners werken ook samen aan bundeling en verspreiding van nieuwe kennis. Ten slotte stimuleert de Associatie ontmoeting, uitwisseling en samenwerking tussen onderzoekers.

Bestuur
Het dagelijks bestuur van de AAWVB bestaat uit drie leden: prof. Petri Embregts (voorzitter; Tilburg University), prof. dr. Carlo Schuengel (Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. dr. Geraline Leusink (Radboud Universiteit).

Leden
Deze Academische Werkplaatsen en onderzoeksnetwerken zijn lid van de AAWVB:

  • Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking – Tilburg University departement Tranzo
  • Academische Werkplaats ’s-Heeren Loo-VU – Vrije Universiteit Amsterdam
  • Academische Werkplaats Sterker op Eigen Benen - Radboudumc Nijmegen
  • Academische Werkplaats GOUD - Erasmus UMC
  • Academische Werkplaats Bartiméus-VU – Vrije Universiteit Amsterdam
  • Academische Werkplaats EMB– Rijkuniversiteit Groningen
  • Landelijk Kenniscentrum LVB
  • Ben Sajet Centrum 

 

Eerste Researchdag

In januari 2020 organiseerde de AAWVB voor het eerst een Researchdag. Tijdens deze dag maakten meer dan honderd onderzoekers uitgebreid kennis met elkaar. We legden een basis om onze krachten verder te bundelen. In 2020 zijn meerdere gezamenlijke onderzoeken opgezet.

Coronavragen
De waarde van een goed georganiseerde kennisinfrastructuur werd het afgelopen jaar duidelijk bij de uitbraak van het coronavirus. De coronamaatregelen leidden tot dilemma’s in beleid en praktijk.

Om vragen vanuit de crisisteams van zorgorganisaties te kunnen beantwoorden, sloegen de partners in de Associatie de handen ineen. Samen verzamelden zij de belangrijkste kennisvragen van zorgorganisaties over het coronavirus en de gevolgen hiervan voor de zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Alle vragen zijn beantwoord op basis van recente wetenschappelijke kennis. Deze vragen en antwoorden staan op de website van de Associatie en op het Kennisplein Gehandicaptenzorg.

Het aanbieden van deze praktijkgerichte kennis bleek een waardevolle aanvulling op de informatie en richtlijnen van het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD.

Wetenschappelijk artikel
In een wetenschappelijk artikel beschrijven de hoogleraren van de Academische Werkplaatsen uit de Associatie de werkwijze en de meerwaarde van hun onderlinge samenwerking in coronatijd. Dit artikel is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen.

 

Voeg toe aan selectie