AWVB in 2020

Voorwoord

Beste lezer,

Corona heeft in 2020 een grote impact gehad op het leven van mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals. Het jaar van de uitbraak van het virus en de getroffen maatregelen was er een waarin de waarde van ‘visie’ voelbaar werd. Een jaar waarin verbondenheid nog meer betekenis kreeg.

Vanuit onze visie als Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University) en vanuit onze verbondenheid met de praktijk, hebben we met urgentie en flexibiliteit een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis om samen met de zorgpraktijk deze periode het hoofd te bieden en mensen met een verstandelijke beperking, hun naasten en zorgprofessionals zoveel als mogelijk te ondersteunen.

In periodes van lockdown, tijdelijke vrijheden en vaccinatie hebben we vele interviews afgenomen. We hebben mensen met een verstandelijke beperking, naasten en zorgprofessionals gevraagd naar de impact van de coronamaatregelen. Daarnaast hebben we tientallen kennisvragen beantwoord van begeleiders en andere zorgprofessionals. Dat laatste deden we samen met onze partners in de Associatie van Academische Werkplaatsen Verstandelijke Beperkingen (AAWVB), op basis van recente wetenschappelijke inzichten.

Voor het tweede jaar presenteren we een online publieksjaarverslag en blikken we graag met u terug op het jaar 2020. Naast een overzicht van corona-gerelateerde studies delen we ook ander nieuws met u. Zo leest u hoe onderzoek, onderwijs en de zorgpraktijk op bijzondere wijze bij elkaar kwamen en laten we zien hoe wetenschappelijke kennis kan leiden tot handzame praktijkproducten. Daarnaast maakt u kennis met de leden van onze stuurgroep en coördinerende werkgroep. Met velen van hen werken we al meer dan 10 jaar op een inspirerende wijze samen.

Bij de AWVB werken we in verbondenheid met onze zorgpartners, met mensen met een verstandelijke beperking en met hun naasten. Dat doen we vanuit de visie dat hun ervaringskennis, de kennis van zorgprofessionals én de kennis van wetenschappers gelijkwaardig zijn aan elkaar. Het zijn drie krachtige kennisbronnen die elkaar aanvullen en versterken, die ons gefundeerd richting geven. Nu en voor de toekomst.

Namens het team AWVB wens ik u een hoopvol 2021,

Petri Embregts
Mei 2021

 


Wilt u ons laten weten wat u van dit jaarverslag vindt, of hebt u vragen?
Stuur dan een e-mail naar Luciënne Heerkens, kennismanager van de AWVB:
G.C.J.Heerkens@tilburguniversity.edu

 

Voeg toe aan selectie